Palstan hoito

Mustikkasuon palstojen viljelyohjeet löytyvät täältä.

Kompostit: Jokaisella palstalla tulee olla oma komposti, jota tulee hoitaa niin, ettei naapuriviljelijälle aiheudu kompostista haittaa. On myös muistettava, että palsta-alueen yhteisiin roskalaatikkoihin ei saa viedä maatuvaa viljelyjätettä, äkämäpunkki- ja rikkanenättijätettä lukuun ottamatta.

Kaikki muu eloperäinen viljelyjäte tulee kompostoida omalla palstalla tai viedä pois palsta-alueelta. Palstan omaan kompostiin ei saa laittaa elintarvike- tai vastaava jätettä. Hyvällä kompostilla saat muhevaa multaa oman palstan tarpeisiin.

Palstan rajat: Jokaisen viljelijän on huolehdittava siitä, että palstan reunoille (sivurajoille ja takarajalle) jää tilaa niin, että voi viljellä palstaa omalla alueellaan toimien.

Puutarhatyökalut ja muu palstalla tarvittava materiaali. Palsta-alueen käytäville eikä palstalle ei saa jättää lojumaan puutarhatyökaluja eikä muuta viljelyssä tarvittavaa materiaalia niin, että palsta-alueella liikkuvat ihmiset ja/tai eläimet voivat loukata niillä itseään.

Rikka- ja haittakasvit: Monet palsta-alueella ja sen liepeillä kasvavat kasvit voivat olla myös haitta- ja tai rikkakasveja.

  • Jos palstalla kasvaa kultapiiskua, on huolehdittava siitä, ettei sen kasvualusta leviä 30 cm leveämmäksi ja että piiskukasvusto leikataan hyvissä ajoin syksyllä ennen kuin siemenet leviävät ympäristöön. Koska kultapiisku leviää sekä juurista että siemenistä, sitä ei tulisi suosia palsta-alueella.
  • Rikkanenätti on aggressiivinen rikkakasvi, josta on vaikea päästä eroon. Rikkanenätti lisääntyy myös suvuttomasti juurakon ja juurenpätkien avulla. Se voi muodostaa tiheitä tukahduttavia kasvustoja. Rikkanenätin voi hävittää kitkennällä ja juurten poistolla. Poistettuja juuria ei saa kompostoida palstan omassa kompostissa. Nenättijäte hävitetään viemällä se palsta-alueen jäteastioihin.
  • Voikukka on haitallinen ja helposti leviävä rikkaruohona pidetty monivuotinen kasvi, joka leviää tehokkaasti siementensä avulla. Kun voikukkaa hävittää palstalta, on sen pääjuuri poistettava katkeamattomana. Työssä kannatta käyttää selkää säästäviä työvälineitä.
  • Leskenlehti voi syvällä kasvavien, kerroksittaisten juurakoittensa takia olla hankalasti hävitettävä rikkaruoho.

Haittaeläimet:

  • Etanat/kotilot: Etanoita hävitettäessä auttaa sinnikkyys. Ne pitää jaksaa kerätä käsin sopivaan astiaan ja tuhota täyttämällä astia esim. etikkavedellä.
  • Etanoiden ja kotiloiden keräämistä/torjuntaa helpottaa, kun vaikeuttaa niiden kulkua ja houkuttelee niitä sopivaan ansaan. Kotilot liikkuvat illalla ja yöllä, varmimmin sateen jälkeen ja kostealla säällä. Aloita kerääminen heti ensimmäisten kotiloiden ilmaannuttua, etteivät ne ehdi aloittaa lisääntymistä. Sama pätee myös etanoihin; jotka kotiloita helpommin menevät erilaisiin ansoihin
  • Etanoita ja kotiloita voi houkutella esim. olut-/punaviiniansaan, jonka syöttiainetta voi terästää sokerilla ja hiivalla.
  • Etanoiden kulkua voi vaikeuttaa kulkureitille levitetty kalkki, sahajauho, suola, kahvinporot, hiekka tai tuhka. Myös pellistä taivutetut esteet toimivat.

 

  • Äkämäpunkit: Mustaherukkapensaisiin tulee äkämäpunkkeja. Ne on helppoja havaita silmujen puhjetessa. Punkkipensaan tunnistaa keväällä ylisuurista ja pyöreistä silmusta. Äkämäpunkkeja torjutaan nyppimällä saastuneet silmut tai katkomalla silmuja sisältävät oksat. Saastuneet silmut, oksat ja pensaat hävitetään viemällä sopivankokoiseksi pilkottu jäte palsta-alueen jäteastioihin. Punkkijätettä ei saa kompostoida palstan omassa kompostissa!
  • Äkämäpunkki ongelma on johtanut joillakin palsta-alueilla totaaliseen mustaherukkapensaskieltoon.

Palsta kuntoon

Kun lopetat syksyllä viljelyn, pura rakentamasi rakenteet ja vie jäte palsta-alueen jäteastioihin.

Palsta-alueen keskellä, vaaleansinisessä kopissa, on viljelijöiden käyttöön tarkoitettuja välineitä, kuten mm. kottikärryt, maitokärry ja lyhytvartinen sekä pitkävartinen viikate.